subscribe now

ICA Young Professionals logo ICA Young Professionals

In cooperation with ICA

Symposium Jong Amsterdam UMC (Dutch)

31 October 2019

date
31 October 2019 17:30-21:30
location
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Op donderdag 31 oktober 2019 vindt het jaarlijks symposium van Jong Amsterdam UMC plaats in De Balie te Amsterdam met als thema ‘’Medicatie voor iedereen: (g)een bittere pil?!”

 

Er is een grote kans dat jij medicatie gebruikt: paracetamol tegen de hoofdpijn of een ibuprofen voor pijnlijke spieren. De beschikbaarheid van medicatie wordt als iets vanzelfsprekends gezien. Echter,  komt er tegenwoordig steeds meer dure medicatie op de markt, is bepaalde medicatie niet meer beschikbaar en zijn er apothekers die zelf medicatie bereiden. Hoe ontstaat dure medicatie? Wie bepaalt welke medicatie door de zorgverzekering betaald wordt? Hoe kan kunstmatige intelligentie worden ingezet om de wereld van de medicatie transparanter te maken?

Dr. Matthijs Versteegh is business director bij het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) aan de Erasmus Universiteit en zal spreken over de gevolgen van het vergoeden van één duur geneesmiddel t.o.v. een aantal goedkopere geneesmiddelen. Hoe besteden we onze euro’s het beste? Marleen Kemper, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog in het Amsterdam UMC, ging afgelopen jaar de strijd aan met de farmaceutische industrie door zelf medicatie te bereiden voor de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Zij bespreekt haar ervaringen en drijfveren. Welke lessen heeft ze geleerd en hoe gaat het nu verder? Prof. Ton de Boer is sinds 1 augustus 2017 voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hij is arts, klinisch farmacoloog en epidemioloog en geeft zijn visie vanuit zijn rol als voorzitter van het CBG  op de eigen bereiding van medicatie. Medstone is een bedrijf dat farmaceutische kennis en machine learning combineert. Andries Kevenaar, apotheker en oprichter van Medstone, zal ons meenemen in het het door hun ontwikkelde algoritme om de effectiviteit en prijs van medicatie te vergelijken. Zet deze nieuwe en transparante methode de verhoudingen tussen farmaceutische industrie en apotheek op scherp? Dr. Emma Bruns (chirurg in opleiding en freelance journalist bij de NRC) zal de avond voorzitten en de discussie leiden met de sprekers én de zaal.

 

LET OP: dit is een betaald symposium. De kosten om het symposium bij te wonen zijn € 7,50, inclusief hamburger en drankjes. Hiervoor wordt enkele dagen voor het symposium een betaallink gestuurd.