subscribe now

ICA Young Professionals logo ICA Young Professionals

“DE PREMIÈRE”- Over vrouwelijk leiderschap in de Tweede kamer

08 March 2021

date
08 March 2021 20:00-21:30
location
online

In samenwerking met het Haagsch college hebben we vanuit ICA een aantal kaarten beschikbaar voor de livestream ' de Premiere' . Op 8 maart zal historica en politiek theatermaker Eveline van Rijswijk haar show 'De Première', over de opmars van vrouwen in de Nederlandse politiek, opvoeren vanuit het Paard in Den Haag.

Wat kan je verwachten? 
“Een vrouwelijke premier is een première” - prijkte in 1998 op een verkiezingsposter toen D66 met Els Borst voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker kreeg. Een première kwam er alleen niet en in de jaren daarna waren vrouwelijke lijsttrekkers eerder de uitzondering dan de regel. Voor de aankomende verkiezingen doen er nu meer vrouwelijke lijsttrekkers mee dan ooit.
 

Maar waarom hebben we in al die jaren nog geen vrouwelijke premier gehad in Nederland? En hoe verliep de entree van vrouwen in de politiek eigenlijk? Politiek theatermaker en historicus Eveline van Rijswijk trekt speciaal voor de verkiezingen haar roze pak weer aan om je uit te leggen hoe de opmars van vrouwen op het Binnenhof verliep en hoe vrouwen in de politiek er nu voor staan. 

Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere politieke verhalen komen voorbij.

Tijdens deze onewomanshow geeft Eveline ook - wetenschappelijk onderbouwde - tips aan vrouwen én mannen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren. 

Als afsluiter gaat Thomas van Zijl in gesprek met Eveline, Renske Leijten, Kamerlid van de SP, en Hanneke van der Werf, kandidaat-Kamerlid voor D66, over ervaringen van vrouwelijke politici in de politiek. En hoe de rol van vrouwen in de politiek en de maatschappij verbeterd kan worden.  

Eveline van Rijswijk speelde dit theatercollege al twee keer eerder voor Haagsch College in een uitverkocht Nieuwspoort. Heb je de voorstelling toen gemist? Dit is je kans om “De Première” alsnog te zien - in een speciale uitvoering voor de verkiezingen - via een livestream vanuit Het Paard. Let wel: we hebben maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar, dus schrijf je snel in!